De beste treningsskoene

For å ivareta kroppen og spesielt føttene ved trening, er det viktig at man velger de rette skoene etter forholdene. Dette betyr at man bør ha flere par sko med ulike formål, slik at kroppen ikke blir utsatt for mer belastning enn det som er nødvendig ved fjellturer, apparattrening eller ballspill.

Sko for trening inneCloseup shot of a hiker's leg on mountain trail

Mange av oss trener i sal eller studio, og selv her er behovene varierte. Det er ofte viktig med god demping inne, da det som regel innebærer at man hopper opp og ned eller driver på tredemølle eller step-kasse. I tillegg er det viktig at du har god stabilitet i skoen, slik at man ikke skader seg ved plutselige eller harde bevegelser. Skoen bør også ventilere ut varme på en tilfredsstillende måte, slik at føttene ikke blir for varme.

Turer ute – viktig med stabile, varme sko

Skal man gå lange, fine turer, enten det er sommer, vinter, vår eller høst, er det kjempeviktig med sko som er tilpasset forholdene. Noen sko, som Timberland sko, kan brukes under flere ulike forhold på grunn av måten de er laget på. Her får man nok varme på vinterstid, noe vannavvisende effekt for vår og høst, samt støtte og komfort som passer for hele året. Mange av oss som vandrer i skog og mark sverger til disse skoene fordi de også passer som sko i byen ved vanlige anledninger – én sko, mange bruksområder!

Sko som passer for lettere terreng

Det kan være en utfordring for mange å velge rett fjellsko, fordi man både liker å gå lange fjellturer, kanskje med overnatting innlagt, og ikke minst de raske fjellbesøkene etter endt arbeidsdag om sommeren. Dermed må man kanskje til å investere i to ulike par sko, da behovene er ganske forskjellige i disse situasjonene. For en kortere, ikke altfor krevende fjell- eller skogstur vil nok de fleste av oss velge en litt mindre, lettere fjellsko, ofte med kortere skaft for mer fleksibilitet og mindre stabilitet over ankelleddet. Ulempen er da at de ofte er mindre stabile enn et par skikkelig solide turstøvler.

I tillegg må man legge merke til gripeevnen som ligger i sålen, siden denne også kan variere en del. Da blir det viktig å identifisere hvilken type terreng man skal bruke skoen i. For lange, trygge fjellturer er en skikkelig høy, stabil fjellsko eller fjellstøvel å foretrekke.