Trening i sol og varme

Å trene når det er vår og sommer, stiller helt spesielle krav til kroppen din. Der du kanskje sliter med kulde og mørke om vinteren, kan det omvendt være varme eller allergier som setter kjepper i hjulene om våren og sommeren.

Ulike utfordringer, med ulike løsninger

Hvilke utfordringer vi opplever om våren og sommeren er individuelt, men noen er vanligere enn andre.

  • For deg som lider av pollenallergi, kan våren være svært utfordrende. Det finnes ingen måte å unngå dette på, pollen er en helt naturlig del av våren. Det er selvfølgelig mulig å prøve å være innendørs når det er som aller mest pollen, men hvis du sliter skikkelig med pollen bør du først som sist kontakte lege, og få noen gode allergimedisiner.
  • Det er fullt mulig å trene i høy varme, men det er viktig å stille forberedt. Det betyr å benytte passende tynne klær, og se til å få i deg så mye vann som mulig. Dessuten er det selvfølgelig et alternativ å trene tidlig om morgenene, eller sent om kvelden, for å unngå den aller varmeste tiden.

Pass på huden din

Med sol nesten døgnet rundt, er det viktig å passe på huden om sommeren. Om vinteren er det kald og tørr luft som sliter på huden, om sommeren er det sterk sol, saltvann og lignende som er utfordrende.

For menn kan det være greit å være forsiktig med barbering rett før trening eller lange økter i solen. Bruk en god barberkniv og produkter for ømfintlig hud, før du lar huden hvile før du utsetter den for sol.

Pass dessuten på å benytte solkrem. Uansett om du er i Norge eller i sørligere strøk, kan solen være sterk og hvis du blir solbrent er det ikke bare ubehagelig der og da, men kan dessuten forårsake skader på lang sikt. Hvis du over tid er utsatt for svært mye sol uten å beskytte deg, kan det i ytterste konsekvens medføre hudkreft.

Når du trener er det greit å passe på at det ikke er noen klær som gnisser eller gir gnagsår noe sted på kroppen. Husk spesielt at du svetter mye mer når det er varmt, og stoffer som bomull kan bli svært tunge når de er fuktige. Det finnes både teip og ulike pulver og kremer som kan benyttes som en beskyttelse mot gnagsår på utsatte steder.

Trening innendørs

Det er mange som trener innendørs også under sommeren. Med utfordringer som pollen og varme, kan det være lett å «gi opp» og ta treningsøkten innendørs. Det kan selvfølgelig være helt fint, men husk at du kanskje går glipp av noen skikkelig flotte opplevelser. En soloppgang tidlige en sommermorgen er en fin avslutning på joggeturen…