De eldre er også en del av samfunnet!

Av og til er det rett og slett sjokkerende å se hvordan eldre blir behandlet i dagens samfunn. Så snart det er noe de ikke greier selv, stuer vi dem vekk på eldresenter, ofte adskilt fra ektefellen de har levd med i mange år. Det er som om mange glemmer at disse menneskene også er nettopp det, mennesker. Mennesker som har levd lenge og bidratt til samfunnet, og som kan fortelle oss mangt og meget vi yngre kunne hatt god bruk av å vite. Det er på tide å behandle dem med den verdigheten de fortjener!

Det første en kan gjøre for å heve standarden for eldre pleietrengende er å innrede pleiehjem på en mer anstendig måte. Hva med å for eksempel gi dem ordentlige, praktiske kontinentalsenger å sove på istedenfor de billigste møblene som kunne kjøpes for det budsjettet hjemmet fikk utdelt? Kanskje de til og med burde ha noe de skulle ha sagt selv på hvordan det ser ut der de lever og bor, så det føles mer som et hjem og mindre som en lagringsplass, De fleste eldre blir tross alt boende der resten av livet!

En eldre dame

En annen måte å gjøre rommene mer personlige på, er å tilpasse hver enkelt dør til den som bor der. Dette har blitt prøvd før og hever trivselen til beboerne i stor grad. Det burde jo si seg selv at det er koseligere med en personlig inngangsdør enn enda en standard dør med navn på. En kan da ikke unngå å føle seg lagret da.

La par bo sammen!

Et annet tema som har veldig mye å si for eldres livskvalitet er hvorvidt de blir skilt fra sin livspartner eller ikke. Altfor mange har opplevd å komme på forskjellige pleiehjem, og dermed nesten aldri få være sammen. Bare fordi de trenger hjelp med det ene eller det andre. Det er rett og slett uverdig å hindre noen i å få tilbringe resten av litt sammen bare på grunn av byråkrati. Det kan da ikke være så vanskelig?

Et eldre par

Det er ingen tvil om at det er mye byråkrati i sving på pleiehjem, som på alle andre lignende institusjoner, men når byråkratiet får bestemme at en ektefelle skal bli sendt til ett hjem og den andre til et annet, er det virkelig på tide å revurdere det nøye.

Kort sagt er det en selvfølge at de eldre fortjener et verdig liv med en bosituasjon som kan minne om et hjem. Samfunnet vil møte stadig flere eldre med den såkalte “baby boomer”-generasjonen, og da blir det viktigere enn noensinne å ha verdiene på plass for å unngå altfor mange uverdige situasjoner og løsninger som går ut over de som har levd lengst. Dette gjelder i tillegg også ansettelse av mange flere pleiere for å møte det voksende behovet for arbeidskraft på området. Med andre ord: mer penger til eldreomsorgen, og det litt kjapt!