Variert trening – en kilde til ny motivasjon

Lei av å ta de samme øvelsene, de samme repetisjonene, på det samme treningssenteret, dag etter dag? Har du begynt å redusere antall repetisjoner, kanskje du dropper den siste øvelsen eller det siste settet? Tærer treningsregimet ditt på motivasjonen din? Løsningen er finne ut hva som utfordrer deg. Husk tilbake til starten av treningskarrieren din. Du merket fremgang nesten fra hver gang du tok i en vektstang, du kunne løfte mer og mer, og lengre og lengre. Du kjente endringer i kroppen din – mer overskudd og energi i hverdagen, kvikkere i hodet, bedre appetitt og bedre søvn.

Denne fremgangen vil til syvende og sist stagnere når man bare fortsetter med det samme treningsopplegget over lengre tid. Du har blitt komfortabel med de øvelse du tar, og har kanskje ikke kunnskap eller rett og slett ork til å starte med nye øvelser. Nøkkelen her kan være å prøve noe helt nytt. Det kan være noe du har gjort før men har sluttet med, eller noe du aldri har gjort før. Trent vekter hele livet? Prøv yoga. Enkelte former for yoga kan være svært effektive dersom du har stagnert i vektløftingen, og hjelpe deg til å komme over en barriere eller en grense du har nådd. De tester både kjernemusklatur og utholdenhet, og vil utfordre deg og kroppen din på en helt annen måte.

Har du trent løping hele livet, og er lei av løypa, manglende resultater eller å ikke ha noen å løpe med? Prøv å bytte til sykkel og skigåing. Disse idrettsformene gir helt nye treningsopplevelser, og ikke minst naturopplevelser. En skitur i lysløypa på kvelstid, hvor man suser gjennom mørket i ensom majestet, eller tråkker på sykkel langs øde landeveier med utsikt mot havet. Hvis du ikke har mulighet til dette, prøv å sett deg et mål eller lignende. Finn et løp eller en konkurranse du skal delta på, og hvor du skal gjøre det så bra så mulig. Et motbakkeløp er for eksempel en fantastisk utfordring, hvor du virkelig får testet en ny side av løpingen. Prøv også ut teknologi som kan hjelpe deg i løpingen, som treningsapplikasjoner til smarttelefoner, som Runkeeper, Strava eller andre. En treningsklokke eller pulsklokke kan være et nyttig hjelpemiddel, som hjelper deg med kartlegging av egne prestasjoner, løypene du har løpt og mye annet. Nytt treningsutstyr kan også være med å gi en motivasjonsboost – nye sko, nye treningsskjorter, nye ski og staver osv, kan være en fin måte å føle seg bedre på, i stedet for at man må bruke det gamle, arvede utstyr for tiende sesongen på rad.

Hvis du forresten trenger proffesjonell hjelp til å løse problemer knyttet til søvn, appetitt eller andre helseplager, kan du prøve ut appen https://kry.no/, en lettvint måte å komme i kontakt med helsepersonell.